Üniversiteye Nasıl Hazırlanılır?

Üniversiteye Nasıl Hazırlanılır?

Hayatınızda sizi eğitim açısından başka bir yere götürmeye aracı olan üniversite sınavı sadece bir yıllık bir süreyi kapsamaz. Türkiye’deki çoğu öğrenci bu sınava lisenin başında hazırlanmaya başlamaktadır. Sınava planlı, odaklı ve kararlı bir şekilde hazırlanmak oldukça önemlidir. 

Üniversiteye Hazırlanırken Neye Odaklanmalı?

Sevgili öğrenciler üniversite sınavı hayatınızı etkileyen en önemli dönüm noktalarından biridir. Yolunuzu uzun düşünebilirsiniz ama yeteri kadar çok zamanınız olmadığını belirtmek isterim. Şu an için çok uzak gözüken sınav günü, içine gireceğiniz tempo ile birlikte hızla geçecektir. Verdiğimiz tavsiyeler öğrenciye ders çalıştırmakta zorlanan veliler içinde güzel bir kaynak olacaktır.

Masanın başına oturduğunuzda ders çalışma isteğiniz bir anda kayboluyor mu? Çünkü ‘’ders çalışmak’’ eylemini zorunluluk olarak algılıyoruz. Beynimiz ise zorunluluk olarak algıladığı durumlardan kaçmak ister. Bu yüzden sizlere tavsiyem ders çalışmayı zorunlu hissettiğiniz için değil sevdiğiniz için yapın. Ders çalışırken birçok şey size ders çalışmaktan daha cazip gelebilir. Arkadaşlarla vakit geçirmek, dışarıya çıkmak, film izlemek kısacası bütün aktiviteler o an için hoş gelecektir. Ders çalışmak için masaya oturduğunuzda o masada sadece ders çalışmalısınız.

Ders çalışmaktan sıkıldığınızda molalar vermeyi ihmal etmemelisiniz. O an aklınızda yemek yemek varsa ya da sosyal medyada takılmak varsa bu dürtünüzden kurtulmalısınız. Çünkü aklınız başka bir şeye odaklanmışken ders çalışmak kolay olmayacaktır. Zihninizde birden çok şey varsa bunlardan kurtulmanız gerek. Kendinize uygun bir hobi edinebilirsiniz. Böylece ders çalışmanın dışında zihninizi meşgul eden her şeyden kurtulmak mümkündür.

Diğer bir nokta ise kendinizi çok sıkmamanız. Verimli bir ders çalışma programına sahipseniz ve bu programa sıkı sıkıya bağlıysanız işiniz çok daha kolay! Haftada bir gün kendinize vakit ayırabilirsiniz. Evet, bu sınavın sizler için önemini biliyoruz. Bu yüzden kendinizi strese sokmanızı istemiyoruz. Çünkü fazla stres beraberinde başarısızlığı getirir.

Belli bir programa göre hareket ettiğiniz takdirde hem derslerde başarı sağlarsınız hem de sosyal hayatınızdan geri kalmazsınız. Hazırlıklara başlamadan önce gününüzü nasıl değerlendirdiğinizi bir düşünün. Üniversiteye hazırlık sürecinde hayatınızda olması gerekenleri ve olmaması gerekenleri listeleyin. Başarılı olmayı hedefliyorsanız; bu süreçte sosyal hayattan ödün vermek ya da ders dışı aktivitelere ayrılan zamanı kısmak zorundasınız. Çünkü ancak bu şekilde ders çalışmak için zamanınız olabilir.

Bu süreçte dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzaklaşın! Çalıştığınız oda da sizin odaklanmanızı etkileyecek her şeyi özellikle televizyon, bilgisayar gibi elektronik eşyaların bulunmamasına özen gösterin. Cep telefonunuzu da çalışacağınız ortamda bulundurmamanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü arkadaşınızdan gelen bir mesaj tüm dikkatinizi dağıtacaktır. Ya da uygulamadan gelen bir bildirimle saatlerce telefonda vakit kaybetmenize sebep olabilir.

Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler; örgün eğitimin yanı sıra dershaneler gibi özel eğitim kurumlarından da destek alırlar. Öğrencilerin bu süreçte sosyal hayattan tamamen izole olmaları mümkün değildir. Çünkü okul arkadaşları, dershane arkadaşları kısacası sosyal ortamları oldukça geniştir. Bunun yanı sıra günümüzün sosyal mecralarında yaptıkları sanal alem alışkanlıkları da vardır. Öğrenci sınav hazırlıklarına başlamadan önce bu yılın özel bir yıl olduğunun farkına varmalıdır. Çünkü sınava hazırlanmaya karar verdiyseniz sosyal hayatınıza eskisi kadar vakit ayıramayacağınızı bilmenizi isteriz.

Günümüzde öğrenciler arasında yaşanan en büyük sorun ise kendilerine göre mantık geliştirmeleridir. Sınava hazırlık sürecinde uzman öğretmenlerden tavsiye almanız en doğrusu olacaktır. Birbirinize yaptığınız rehberliğin, telkinlerin faydası sandığınız kadar yararlı olmayabilir. Örneğin; ‘’Bugün 8 saat ders çalıştım.’’ diyen bir öğrenci olduğunu var sayalım. Arkadaşı da; ‘’ 8 saat ders çalışmak önemli değil, önemli olan verimli ders çalışmaktır.’’ dediğinde diğer öğrencinin 8 saat ders çalışmış olmasına rağmen inancı kırılabiliyor. Birbirinize verdiğiniz; ‘’ bu kadar kasmaya gerek yok, çok abartıyorsun’’ tarzındaki söylemleri başarınızı etkileyebilir. Her öğrencinin programı, çalışma planları kendine özgün olmalıdır. Sizin için faydalı olan ders çalışma programı bir başkası için faydalı olmayabilir.

Öğrencilerin en büyük yanılgısı konuyu tamamen öğrendiklerini düşünmeleridir. Her ne kadar konuyu öğrenseniz de tekrar yapmadığınız takdirde unutacaksınızdır. Bilgiler kullanılmadıkça unutulacağı için düzenli tekrar yapmanızı öneriyoruz. Haftalık ve aylık tekrar günleri yaparsanız öğrendiğiniz konuların akılda kalıcılığını kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde çalışırsanız kalıcılık artar ve sınavda unutma problemi yaşamazsınız. Sevgili arkadaşlar, ne kadar öğrenirseniz öğrenin kendinizi bir noktada eksik hissedeceksiniz. Bunun doğal bir durum olduğunu unutmayın. Elinizden gelenin en iyisini yaptıktan sonra başarı her zaman sizinle olacaktır.

Üniversiteye Hazırlanırken Derslere Nasıl Hazırlanılır?

Üniversite sınavına çalışırken zaman planlaması yapmak çok önemlidir. Özellikle de sınava çok az bir zaman kaldığında çalışmaya başlamanız, size panik yapmaktan başka bir şey kazandırmaz. Bu nedenle çalışma döneminizi iyi belirlemeniz gerekmektedir. Çünkü öğrenmeniz gereken birçok konu olabilir.

Şimdi size YKS sınavına (üniversite sınavına hazırlık) nasıl hazırlanmanız gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz. Çok dikkatli biri şekilde okumanızı tavsiye ederiz.

  • Üniversite Sınavına Yönelik Ders Programı Hazırlayın

Başarının anahtarını bulabilmek için ilk yapmanız gereken şey, sınava yönelik bir ders programı oluşturmaktan geçer. İşin kilit noktası budur. Düzen içerisinde olmanız, çalışma saatlerinde herhangi bir aksaklık yaşamamanızı sağlar. Ancak bu programı oluştururken kendinize uygun olmasına dikkat etmelisiniz.

Yani başka bir arkadaşınıza ait programı kullanmanız, bu hususta yapacağınız en büyük yanlışlardandır. Bundan dolayı sınava hazırlık çalışmalarınızı tamamen kendinize uygun şekilde yapmanız gerekiyor. Böylece ne zaman ders çalışmaya başlayacağınızı bilmiş ve diğer planlarınızı da ona göre yapmış olursunuz. Plansızlık, çok büyük bir hata olur. Bundan dolayı öğrencilere her şeyden önce planlı olmaları gerektikleri öğretilmelidir.

  • Doğru Kaynak Seçimi Yapın

Plandan sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise doğru kaynak seçimidir. Öğrenciler, üniversite sınavına çalışırlarken rastgele kaynaklara başvururlar. Ancak ne yazık ki her kaynak doğru şekilde hazırlanmıyor.

Bu nedenle kaliteli ve bilinen kaynaklara başvurmalısınız. Bu hususta bir bilginiz yoksa internetten kaynak taraması yaparak sorunu halledebilirsiniz. Böylece ders çalışırken bilgilerin doğruluğundan emin olabilirsiniz.

Çokça kitap alıp bir kenara koymamalısınız. Hem konu anlatımı hem de test kitaplarınız olmalıdır. Konu çalışması yaptıktan sonra bolca test çözerek pekiştirme yapmanız gerekir. Bunun yanı sıra denemeler de çözmelisiniz. Bu sayede seviyenizi belirlemeniz daha kolay olur.

  • Üniversite Sınavı Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Bazı öğrenciler YKS’nin sadece adını bilirler. Ancak her öğrenci nasıl bir sınav sistemi ile karşı karşıya olduğunu çok iyi bilmelidir. Bu yüzden sınava hazırlanırken YKS hakkında araştırmalar yapmalısınız. Bu sınavda ne gibi sorularla karşılaşabileceğinizi bilmelisiniz. Hatta çıkmış sorulara bakarak bu konudaki bilginizi daha da arttırabilirsiniz. Böylece soruların zorluk seviyelerini görmüş olursunuz. Ayrıca çıkmış soruları bulduğunuz zaman onları çözmeniz, ders kazanımı elde etmenizi sağlayacaktır.

  • İnterneti Kullanın

Aslında internetle temasa geçmek doğru bir davranış olarak görülmez. Ancak bu hizmetin doğru şekilde kullanılmasına hiçbir sakınca yoktur. Sınava hazırlığınızı daha kolay bir hale getirmek için internetten faydalanabilirsiniz. Örneğin, anlamadığınız bir dersin videosunu açarak ders notları çıkarabilirsiniz. Bunun yanı sıra soru çözüm gruplarına da katılım sağlayabilirsiniz. İnterneti bu şekilde kullanmanız halinde ne kadar başarılı olduğunuzu kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Ayrıca interneti kullanarak farklı soru kaynaklarına da kolayca erişim sağlayabilirsiniz.

  • Çalışma Ortamınızı Düzenleyin

Her ne kadar sakin olmanız gereken bir dönemden geçiyor olsanız bile ister istemez stres yapmaya başlamanız gayet normaldir. Çünkü her öğrenci, hayal ettiği üniversiteye girmek ister. Bunun için de çok çalışması gerektiğini iyi bilir. Sınava hazırlanırken çalışma ortamınızın sıkıcı olması sizi de sıkar. Bu nedenle kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir ortamda çalışma yapmalısınız. Ancak bu ortamı seçerken şunlara dikkat etmeniz gerekiyor:

  • Hemen uyku pozisyonuna geçebileceğiniz bir yer olmamalıdır.
  • Ortamda dikkat dağıtıcı unsurlara yer verilmemelidir.
  • Ortama temiz hava girmelidir.
  • Çalışma yapılacak yere güneş ışığı düşmelidir.
  • Mekan temiz olmalıdır.

Bu durumlara uygun olan bir yerde çalışma yapmanız şarttır. Aksi halde çalışmalarınızdan daha az verim alma riskiniz vardır.

  • Her Ders İçin Özel Bir Çalışma Uygulayın

Matematik dersine çalışmakla tarih dersine çalışmak aynı şeyler değildir. Çünkü her ikisi de farklı bir sistem üzerine çalışma ister. Bazı öğrenciler, daha matematik kitaplarının kapağını açmadan dersi anlamadıklarını söylerler.

Ancak matematik öğrenmek üstün bir zeka gerektirmez. Sadece doğru çalışmak yeterlidir. 4 işlem bilen her öğrenci bu derste başarılı olabilir. Önemli olan dersin temellerini atabilmektir. Aynı şekilde tarih öğrenmek için de özel bir çalışma uygulamanız gerekir. Eğer çalışmak sıkıcı geliyor ise atlaslardan, romanlardan vs. ürünlerden yararlanabilirsiniz. Üniversite sınavında karşınıza çıkacak olan her ders için ayrı bir çalışma uygulamanız önemlidir.

  • Konular Bittikten Sonra Düzenli Test Çözün

Üniversite sınavına hazırlanırken başarı elde etmenizi sağlayacak en önemli şeylerden biri de test çözmektir. Bir konuyu öğrenip öğrenmediğinizi anlamanın en iyi yolu budur. Ayrıca öğrendiklerinizi ancak bu şekilde pekiştirebilmeniz mümkündür. Bu nedenle düzenli test çözümü yapmayı ihmal etmemelisiniz.

  • Kitap Okuyun

Üniversite sınavına çalışırken birçok öğrencinin ihmal ettiği şeylerden biri kitap okumaktır. Ancak bu dönemde mutlaka daha fazla kitap okuma yapılması gerekir. Çünkü matematik sorularında bile okuduğunuzu anlayabilmeniz çok önemlidir. Bunu yapabilmenin en iyi yolu ise kitap okumaktır.

Üniversiteye Hazırlanırken Yapılması Gereken Nelerdir?

Üniversite sınavına çalışmak için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Ders çalışma programı hazırlayın.
  • Müfredata uygun kaynaklardan çalışın.
  • Sınava online hazırlık yapın.
  • Zihin haritası tekniğinden faydalanın.
  • Ders konularını ezberlemeyin.
  • Gerekli eğitim materyallerini kullanın.
  • Düzenli aralıklarla konu tekrarı yapın.
  • Bol bol test çözün.
  • Deneme sınavlarına katılın.
  • Çıkmış soruları inceleyin.
  • Soru çözümü videolarını izleyin.
  • Farklı soru tiplerini öğrenin.

1. Ders Çalışma Programı Hazırlayın

Üniversite sınavına çalışmak için ilk olarak çalışacağınız dersteki konuları ve soru dağılımlarını araştırın. Sorumlu olduğunuz konuları verimli şekilde öğrenmek için ders programı oluşturmanız önemlidir. Ders programınıza çalışacağınız konuyla ilgili konu tekrarı ve soru çözümü etkinlikleri ekleyin. Programınıza sadık kalmaya dikkat edin fakat gereken durumlarda programınızı esnetebileceğinizi unutmayın.

2. Müfredata Uygun Kaynaklardan Çalışın

Konu çalışırken müfredata uygun kaynakları kullanmaya özen gösterin. Özellikle Kimya, Biyoloji gibi derslerde bazı konu anlatımı kitapları müfredatta yer almayan konulara da yer verebiliyor. Benzer şekilde bazı test kitaplarında müfredatla ilgisi olmayan, üst düzey sorular yer alabiliyor. Bu yüzden öğrencinin MEB’in müfredatına göre hareket eden yayınları takip etmesi önemli.

3. Sınava Online Hazırlık Yapın

Üniversite sınavına çalışmak için zaman yönetimi yapmak son derece önemlidir. Fiziksel bir kursa gidip zaman ve ekstra ücret (yol, yemek ücreti vs.) harcamak yerine online sınava hazırlık kursları alarak YKS’ye evden daha hızlı bir şekilde çalışabilirsiniz. Ayrıca anlamadığınız yerler olduğu zaman geri dönüp videoları tekrar izleyebilir ve kendi öğrenme hızınıza uygun olarak çalışabilirsiniz.

4. Zihin Haritası Tekniğinden Faydalanın

Tarih, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı gibi bazı dersler oldukça kapsamlıdır ve bu derslerde öğrenilenleri akılda tutmak için zihin haritası tekniğinden yararlanmak önemlidir. Zihin haritası yöntemini birbiriyle ilişkili olan konuları tek bir şekil üzerinde kısa notlar alarak ve yanlarına o notları anımsatacak ufak görseller ekleyerek uygulayabilirsiniz. 

Örneğin Biyoloji dersinde Hücrenin Yapısı konusuna çalışırken bir hücre şekli çizip üzerinde hücreyi oluşturan temel unsurları göstererek her birine ok çıkararak özelliklerini kısaca not alabilirsiniz. Zihin haritası tekniği ile konuyu daha kolay aklınızda tutabilirsiniz. Özellikle görsel öğrenme stiline sahipseniz bu yöntemi mutlaka uygulamalısınız.

5. Ders Konularını Ezberlemeyin

Üniversite sınava çalışmak isteyen öğrencilerin en çok dikkat etmesi gereken husus, ders konularını ezberlemeden hareket etmektir. İster Tarih, Coğrafya gibi sözel ağırlıklı dersler olsun ister Biyoloji, Matematik gibi sayısal dersler olsun hiçbir dersi ezberlememek gerekir. Çünkü ezberlenen bilgiyi unutmak daha kolaydır ve bu şekilde farklı soru tiplerini çözmek daha zor olacaktır.

6. Gerekli Eğitim Materyallerini Kullanın

Üniversite sınavına çalışırken konu anlatımı kitapları, soru bankaları gibi materyallerin dışında her derse ait hazırlanan denemelerden de yararlanın. Ayrıca bazı derslerde o dersi öğrenmeyi kolaylaştıran materyalleri de kullanmaya çalışın. Örneğin Coğrafya çalışırken mutlaka dünya haritası ve Türkiye haritasını inceleyin. Öğrendiklerinizi harita üzerinde göstermeye çalışın.

7. Düzenli Aralıklarla Konu Tekrarı Yapın

Üniversite sınavında birçok konudan sorumlu olduğunuz için öğrendiklerinizi kolay unutmanız mümkündür. Özellikle yeni bilgiler öğrendikçe eskilerini unutma ihtimaliniz de yükselebilir. Bu yüzden üniversite sınavına çalışmak isteyen öğrencilerin düzenli aralıklarla konu tekrarı yapması önemlidir. Hatta ders programını da buna göre hazırlamak gerekir.

8. Bol Bol Test Çözün

Konu çalıştıkça öğrendiklerinizi pekiştirmek için test çözmelisiniz. Bu noktada çözdüğünüz soru bankalarının kolaydan zora doğru bir öğretim sistemi benimsemesi önemlidir. Özellikle temeli olmayan öğrencilerin üniversite sınavına çalışmak için bu yöntemi kullanması gerekir. Kullandığınız soru bankalarının müfredatta bulunmayan konulardan soru sormaması da önemlidir.

Ayrıca çözemediğiniz her soruyu analiz etmeniz gerekir. Soruyu dikkatsizlikten mi, süre yetmediği için mi yoksa bilgi eksikliğinden dolayı mı çözemediğinizi anlamaya çalışın. Eğer konuyu yeterince öğrenemediğiniz için soruyu çözemediyseniz mutlaka konu tekrarı yapın.

9. Deneme Sınavlarına Katılın

Bütün konulara çalışıp soru çözdükten sonra deneme çözmeye geçebilirsiniz. Hem sadece bir derse ait denemeleri çözebilir hem de bütün derslerin yer aldığı denemeleri çözebilirsiniz. Çözdüğünüz deneme nasıl olursa olsun mutlaka süre tutup turlama tekniği uygulamaya çalışın. Yani yapamadığınız sorularla vakit kaybetmeyin ve başka sorulara bakın. Süreniz kalırsa yapamadığınız soruları çözmeye çalışabilirsiniz.

10. Çıkmış Soruları İnceleyin

Üniversite sınavına çalışmak isteyen öğrencilerin uygulaması gereken bir diğer adım, çıkmış sorulara bakmaktır. Önceki senelerde YKS’de yani AYT ve TYT’de sorulan sorulara bakarak sizin sınava gireceğiniz sene ne tür sorularla karşılaşacağınıza dair fikir edinebilirsiniz. Sınavda çıkabilecek sorulara ilişkin bilgi sahibi olarak çalışma programınızı revize edebilirsiniz.

11. Soru Çözümü Videolarını İzleyin

Özellikle temeliniz yoksa ve sıfırdan YKS çalışıyorsanız soru çözümü videoları izleyebilirsiniz. Böylece hem dersin mantığını daha iyi anlarsınız hem de farklı soru tarzlarını görmüş olursunuz. Soru çözümü videoları sayesinde testlerde yaptığınız netleri arttırabilirsiniz.

12. Farklı Soru Tiplerini Öğrenin

Çalıştığınız konuyla ilgili ne kadar farklı soru tarzı görürseniz bu sizin o kadar yararınıza olacaktır. Çünkü bu sayede konuyu daha iyi kavramış ve konunun mantığını daha kolay anlamış olursunuz. 

Örneğin başlangıçta kolay sorular çözmekle işe başlayabilir, ilerleyen zamanlarda zor soruları çözmeye başlayabilirsiniz. Daha sonra yeni nesil soruları yani günlük yaşam ile ilişki kurularak hazırlanan soruları çözmeye geçebilirsiniz. Bu sistemi kullanan soru bankalarından yararlanarak sınavda başarılı olma ihtimalinizi arttırabilirsiniz.

Üniversite Sınavı Başvurusu Ne Zaman?

Sınava başvurular, 8-23 Mart 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Adaylar başvurularını, 8 Mart 2023 tarihinde saat 12.00'den itibaren ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması'ndan yapabilecektir.

Üniversiteye Gidenlerin Yanına Alması Gereken Eşyalar Nelerdir?

İlk kez yurda çıkacak öğrenciler ya da üniversiteye dönüş hazırlığı yapan öğrenciler için yurda giderken alınması gereken temel ürünler listesini sizler için derledik.

KIYAFET:Kıyafetinizi seçerken üniversitede gideceğiniz şehre göre seçmeniz daha iyi olur. Günlük hayatta giymediğiniz kıyafetleri yanınızda götürmeyin. Yurt içerisinde giyeceğiniz tişörtleri bol tutun. Özellikle çorap ve iç çamaşırlarınızı yanınıza fazlaca almanız daha iyi olur çünkü sık yıkama şansınız olmayabilir. Aynı zamanda yanınızda sadece spor kıyafet değil, klasik kıyafetlerde bundurmanız faydalı olur. Klasik bir gömlek, etek veya kumaş bir pantolon…

KİŞİSEL BAKIM ÜRÜNLERİ:

Kişisel bakım ürünleri olarak evdeki her ürünü yanınızda götürmeye gerek yok. Çünkü bu durum size gereksiz bir ağırlık yapabilir. Mesela diş macunu veya şampuan gibi ürünleri gideceğiniz yerdeki marketlerden de alabilirsiniz. Ama saç kurutma makinesi, düzleştirici, maşa gibi ürünler ya da bornoz, havlu gibi ürünleri yanınıza alabilirsiniz. Havlularınızı yedekleri ile birlikte götürmeniz daha iyi olabilir ve el ayak saç havlulularınızı ayırıp, 3 farklı havlu da kullanmanız daha iyi olur.

YEDEK NEVRESİM TAKIMI

Yurtlar nevresim takımı veriyor ama siz yedek olarak yanınızda bir adet nevresim takımı ve minik bir battaniye götürebilirsiniz.

ÜTÜ

Eğer gittiğiniz yurtta ütü yoksa yanınızda ütü götürmeniz sizin için iyi olur.

KETTLE YA DA SU ISITICI

Kettle yurtlarda vazgeçilmez bir ürün canınız istediği zaman çayınızı, kahvenizi yapabilirsiniz.

DİKİŞ SETİ

Küçük bir dikiş seti alıp dolabınızın bir köşesinde bulundurabilirsiniz. İhtiyaç anında hemen kullanabilirsiniz.

ASMA KİLİT

Asma bir kilit alıp dolabınıza takabilirsiniz çünkü burada özel eşyalarınız ya da laptop gibi ürünlerinizi bulundurabilirsiniz.

KUPA, ÇATAL, KAŞIK

Mutfak ürünlerinden özellikle kupa, kâse ve kaşık okul zamanınız boyunca vazgeçilmezlerinizden biri olacak, yanınızda bu ürünleri de götürebilirsiniz.

ASKI

Askı yanınızda da götürebilirsiniz ya da gittiğiniz yerden de temin edebilirsiniz.  

TERLİK

2 tane terlik almanız ve kullanmanız daha iyi olur. Biri banyoda birini ise oda içinde kullanabilirsiniz.

DÜZENLEYİCİ- İLAÇ KUTUSU

Eşyalarınız için küçük kutu ve düzenleyiciler kullanabilirsiniz.

Bir ilaç kutusu veya çantası hazırlamanız okul zamanı faydalı olur. Bu ilaç kutusunda ağrı kesici, ateş düşürücü, grip ve soğuk algınlığı için ilaç, yara bandı, yara ve yanık kremi, vazelin gibi ürünleri ihtiyaç anında hemen kullanabilirsiniz.

TEKNOLOJİK ÜRÜNLER

Teknolojik ürün olarak ise laptop, flash bellek ve vazgeçilmezimiz olan telefonunuzu, kulaklığınızı ve sarj aletinizi yanınıza alabilirsiniz.

KIRTASİYE ÜRÜNLERİ 

Kırtasiye ürünleri olarak ise defter, kalem, silgi kısaca okula dair her şeyi yanınıza alabilirsiniz.

Üniversiteye Hazırlanmanın Kısa Yolları Nelerdir?

Üniversite sınav senesi hem öğrenciler için hem de aileler için epey zorlu bir süreç Beklentilerin boşa çıkmaması için verilen emekler, yapılan fedakarlıklar daha iyi bir üniversitede eğitim almak için olmazsa olmaz. 

Çalışmadan, ter dökmeden ve pek çok yönden fedakarlık yapmadan üniversiteye yerleşmek çok da mümkün olmuyor. Bu nedenle evde ya da kurs ortamında üniversite sınavına hazırlanmak artık her öğrencinin hayatında önemli bir yere sahip. 

Üniversiteye hazırlanma dönemi oldukça stresli ve yoğun bir dönem. Bu süreçte ders çalışma ortamı için iyi hissedebileceğin detayları odanda görmen lazım. Odaya her girişinde içini ferahlatacak renkler ve detaylar, sana motivasyon kaynağı olabilir. Renk renk kalemler, not kağıtları, yeterli ışık ve temiz eşyalar sayesinde kendini daha iyi hissederek kitaplarının başına geçebilirsin. Peki, odanda neler yapabilirsin?

  • Öncelikle oda içinde gözünü yoran ve dikkatini dağıtan eşyaları dışarı çıkarmalısın. Koli, kutu ve fazla eşyaları diğer odalarda saklayabilirsin.
  • Ders çalışma masan boyuna uygun olmalı. Koltuğun da bel ve sırt ağrısını önleyecek tarzda seçilmeli.
  • Masan cam önünde durursa güneşi ters açıdan alabilirsin. Bu nedenle güneş ışığının arkanda kalması her zaman daha iyi ortam sağlayabilir.
  • Kitap ve defterlerini, bilgisayarını geniş masa üzerinde konumlandırırsan daha iyi odaklanabilirsin. 
  • Odanın ışık alması, hava akışının olması dikkat dağınıklığının önüne geçmek için iyi bir kriterdir bunu da es geçmeyelim.
  • Oda içinde sana hitap eden bir kitaplık bulundurursan Egitim.com aracılığı ile edindiğin kaynakları baskı halinde daha düzenli tutabilirsin.

Üniversiteye Hazırlık Kitapları Ne Kadar?

Yayından yayına ve sayfa sayısına göre fiyatlar değişmektedir. Bunun için alışveriş sitelerinde kontrol etmenizde fayda var.

Üniversiteye Hazırlanan Bir Kişi Kaç Yaşındadır?

Üniversiteye başlama yaşı 18 olarak bilinmektedir.  Ancak YKS’ye girmek için bir yaş sınırlaması yoktur. Kaç yaşında olunursa olunsun kişiler istediklerinde üniversite sınavına girebilirler.

Üniversiteye Hazırlanırken En Önemli Ders Hangisidir?

Bütün dersler önem göstermekle beraber tercih etmek istediğiniz alanınızın hangisi olduğuna bağlı olarak önem derecesi değişir. Sayısal öğrencisi iseniz daha çok matematik, kimya, biyoloji, fizik dersleri önem taşır. Sözel öğrencisi iseniz edebiyat, tarih, coğrafya, felsefe, din gibi konular, eşit ağırlık öğrencisi iseniz matematik, edebiyat, sosyal bilimler dersleri önem taşımaktadır. 

YKS hem TYT hem AYT açısından bilgi, birikim ve yorumlama becerilerini bir arada kullanabilmeyi gerektiriyor.Bu becerilerin hepsine sahip olsanız bile iyi bir sınav stratejiniz yoksa başarılı olmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle sınav sırasında yapacaklarımızı deneme sınavlarına yansıtabilmeliyiz. Hangi dersten başlayacağınıza, soru okuma hızına, yapamadığınız soru olursa nasıl hareket edeceğinize, zaman azaldığında nasıl davranmamanız gerektiğine, soruları bitirdiğinizde geri dönüp hangi derse bakmanız gerektiğine önceden karar vermelisiniz. Elde ettiğiniz sonuçlara göre bazı değişiklikler yaparak kendiniz için en ideal olana ulaşıp bunu uygulamalısınız. 

Kendinize belirlediğiniz stratejiye rağmen sınav anında bazı şeyleri değiştirebilme esnekliğine sahip olabilmelisiniz. Özellikle TYT sınavı zamanı iyi kullanma becerisi gerektirdiğinden stratejik olabilmek, bölümler arası geçiş yapabilmek, esnek olabilmek ve hızlı karar verebilmek önemlidir.

  • Sınavda bütün sorular tam olarak okunmalı. Sorular dikkatle okunmalı, altı çizili kelimeler ve soru kökünün olumsuz olmasına ayrıca dikkat edilmeli. Özellikle olumsuz soru köklerini dikkatli okumadığınız zaman soruyu yanlış cevaplama olasılığınız oldukça yüksektir.
  • Sorunun uzun olması zor, kısa olması kolay olduğu anlamına gelmez.
  • Öncüllü sorular genellikle zorlanılan soru tiplerindendir. Verilen öncülleri sorudan ne istendiğini dikkate alarak dikkatli okumak gerekmektedir.
  • Grafik yorumlamanız gereken soruları rahatlıkla çözebilmeniz için bolca grafik sorusu çözünüz, aslında bunlar rahatlıkla cevaplayabileceğiniz sorulardır.
  • Hangi ders ya da hangi soru tipi olursa olsun aslında yapmanız gereken sorunun sizden ne istediğini tam olarak anlamadan cevaplamaya geçmemenizdir.
  • Özellikle bu metinden hangisine ulaşılabilir/ulaşılamaz, hangisi çıkarılabilir/çıkarılamaz gibi soruları genel bilgilerinize göre değil o metne göre düşünüp cevaplamanız önemli.
  • Zorlandığınız ve yapamadığınız sorularla vakit kaybetmek yerine o soruları işaretleyip daha sonra kalan vakitte zorlandığınız soruları cevaplamak zamanı etkin kullanabilmeniz açısından önemlidir.
  • Birçok kişinin bu tip sınavlara dönük anlatacakları vardır. Bu anlatılacaklar sizi olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle sadece kendi tecrübesi ile sınırlı önerilerde bulunacak kişiler yerine bu konuda uzmanlaşan rehber öğretmenlere yönelmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.   

Üniversiteye Hazırlanırken Hangi Kaynaktan Verim Alınır?

1. Palme Yayınları – TYT Fen Bilimleri Soru Seti

Özellikle güzel konu anlatımları ile de bilinen Palme yayınları Fen bilimleri TYT soru bankası kitabı fen bilimleri alanında sizleri TYT ‘ye hazırlayacak en iyi TYT kitabı olabilir. Genellikle öğrencilerden denemelerinin zor olduğunu duysak da bu kitap soru bankaları arasında belki de en iyisi olabilir.

2. Karaağaç Yayınları – TYT- AYT Geometri Soru Bankası

Yaklaşık 500 sayfadan oluşan geometri soru bankası kitabımız geometride bulunan bütün konu başlıklarından sorular içermektedir. Bu açıdan diğer türevleri arasında en kapsamlı yayınlardan biridir.

3. 3D Yayınları – TYT Matematik Soru Bankası

Uygun fiyatta sağlam bir matematik soru bankası arıyorsanız 3D Yayınlarının bu kitabı sizin için uygun olabilir. Özellikle içerisinde bulunan tüm soruların video çözümlü olduğunu düşünürsek başlangıç seviyesinde olan arkadaşlar için TYT test kitapları arasından en iyi yayın olabilir.

4. Bilgi Sarmal Yayınları – TYT - AYT Dil Bilgisi Soru Bankası

Genellikle sayısal soruları yapan ama sözel sorularda zorlanan arkadaşlarımızın bu kitaba bakması onlara yardımcı olabilir. Bu kitaba öğrenciler %15 indirimli ve online olarak da ulaşabilirler. Kitap için öğrenci yorumlarını da incelerseniz kesinlikle çözülmeli gibi sözleri çokça duyarsınız.

5. Ankara Yayıncılık – TYT Tüm Dersler Soru Bankası

TYT kitapları başlığı tüm derslerin bir arada verildiği ve kaliteli olan çok az kitap vardı. Bu kapsamda bu kitap bir fiyat performans ürünüdür. Kitap fizik, kimya biyoloji, tarih ve coğrafya konusunda yeni nesil yaklaşık 3000 tane soruya sahiptir.

6. Üç Dört Beş Yayıncılık Tyt Matematik Soru Bankası 2023

Her yıl kendini yenileyen ve gelişen Üç Dört Beş yayınları 2023 yılını da matematik açısından boş geçmedi. İçerisinde kolay, orta ve zor sorular barındıran kitap Üniversite sınavı için mutlaka çözülmesi gereken kitaplar arasında olmalıdır.

7. Benim Hocam Yayınları 2022 Tyt Matematik Soru Bankası

Benim Hocam yayınları TYT test kitapları setinin bir parçası olan bu kitap tamamı çözümlü bir soru bankasıdır. Matematik alanında netlerimi arttırmak istiyorum diyorsanız bu kitabı çözüp öyle sınava girmenizi tavsiye ederim.

8. Bilgi Sarmalı TYT Matematik Soru Bankası 2023

Birçok matematik soru bankasından bahsettiğimiz bu bölümde bu kitabı es geçsek herhalde hata yapmış olurduk. Üniversite sınavına hazırlamanızda özellikle en zorlandığımız matematik sorularına aşinalığınızı arttıracak ve sizi sınava hazır hale getirecek Bilgi Sarmalı yayınlarının TYT Matematik Soru Bankası kitabına da bakmanızı tavsiye ederiz.

9. Çözüm Yayınları Tyt Matematik Soru Bankası

Türkiye’nin en iyi eğitim markası olma misyonu ile yola çıkan çözüm grubu sahip olduğu 25 yıllık tecrübe ile çok güzel bir matematik soru bankası çıkarmıştır. Sahip olduğu tecrübeli öğretmenler sayesinde sınava uygun soru tarzını bu kitapta toplama görevini çok iyi şekilde yerine getirmişler.

10. Etkili Matematik Tyt Matematik Soru Bankası

Etkili matematik piyasada yeni olmasına rağmen kitapta yer alan soruların yeterli seviyede olduğu görülmektedir. Ayrıca kitap zor ama öğretici tanımına son derece uymakla beraber videolu sörü çözümü seçeneklerine de sahiptir.

11. Şenol Hoca Yayınları Merhaba Tyt Matematik Soru Bankası Kolay Başlangıç

Hayatımıza youtube videolarında konu anlatımı ile giren Şenol Hoca’nın kitabı başlangıç seviyesinde olan veya matematik netleri kötü gelen arkadaşlar için uygun bir kitaptır. Bu kitap ile belli seviyeye gelebilir ve netlerinizi arttırabilirsiniz.

12. Doktrin Yayınları Sıfırdan Sonsuza Matematik Soru Bankası (Kolay Seviye)

Ben matematik hakkında bir şey bilmiyorum nereden başlasam diye soruyorsanız Doktrin yayınlarının bu kitabı sizlere yardımcı olacağını düşündüğümüz bir kitaptır. Kitap içerisinde kısa kısa konu özetleri de barındırmaktadır.

13. Karekök Yayınları TYT Matematik Soru Bankası (Zor Seviye)

Belki de en iyi TYT yayını olan Karekök yayınları sahip olduğu zor sorular ile öğrenciyi düşündürüyor ve bu düşündürme sonucunda en zor soruları bile yapacak hale getiriyor. Uzun yılların vermiş olduğu birikim ve tecrübe ile birçok öğrencinin üniversite sınavına hazırlanmasını sağlayan Karekök yayınlarının TYT Matematik Soru Bankası kitabı sizler için yeni bir challenge olabilir.